Založ si blog

„Európska“ Ukrajina

Mnohé „mienkotvorné“ médiá (ak nie všetky) nám podsúvajú obraz veľkého, agresívneho Ruska a úbohej, slabej Ukrajiny, ktorá čelí bezprecedentnému útoku zo strany tohto krvilačného agresora. Ale pozrime sa na niektoré holé fakty.

Áno, dá sa súhlasiť s tým, že Rusko je veľké.Skôr by som povedal obrovské. Je to obrovská krajina, ktorá sa rozprestiera na dvoch kontinentoch. A keby svojho času nepredali Aljašku, bolo by to až na troch! A súhlasil by som aj s tým, že Ukrajina je slabá a úbohá. No za tento stav nenesú vinu Rusi, dokonca za tento stav nenesie vinu ani EU a USA. Za to, v akom stave sa nachádza Ukrajina si môžu sami Ukrajinci.Nie sú v EU ani v NATO, dá sa povedať, že sú sami sebe pánom (resp.boli) a žijú si na svojom vlastnom piesočku. A ako s touto skutočnosťou dokázali naložiť? Všade prekvitá korupcia, klientelizmus, krajinu ovládajú oligarchovia, zdravotníctvo a hospodárstvo na bode nula, a teraz k tomu ešte aj vojna, ktorá stojí peniaze, ktoré ale Ukrajina mohla využiť oveľa užitočnejšie. Miesto toho, aby sa po prevrate začali mať ľudia lepšie a pocítili, že ten prevrat, honosne nazvaný Euromajdan mal aj zmysel, sa ocitli v ešte väčšej biede ako boli doteraz. Zdvihli sa ceny plynu, nájomného, potravín, stúpla už aj tak katastrofálna nezamestnanosť. A čo je ale najsmutnejšie, umierajú tam ľudia. A teraz si položme otázku, prečo vlastne umierajú? Je to preto, že na Ukrajinu jednej horúcej noci niekto zaútočil, tak ako to urobil Hitler? Alebo tak ako tomu bolo, keď k nám vpadli ruské tanky? Nie vážení… Na Ukrajine umierajú ľudia preto, lebo vláda poslala armádu na svojich vlastných obyvateľov! Nenapadli ich Rusi, Nemci, Američania…dokonca ich nenapadli ani Marťania! To ukrajinská vláda poslala vojakov zabíjať svojich vlastných občanov, pretože mali trochu odlišný názor na udalosti, ktoré sa odohrali v Kyjeve. Ale veď to je také európske trestať niekoho za odlišný názor, však páni z EU? Dovolím si zacitovať zo zmluvy o EU, tzv. Hodnotový základ:

„V Európskej únii a v jej členských štátoch prevláda pluralizmus, nediskriminácia, tolerancia, spravodlivosť, solidarita a rovnosťmedzi ženami a mužmi.Každý členský štát Únie, ktorý tieto hodnoty porušuje, môže byť sankcionovaný pozastavením niektorých práv vyplývajúcich z členstva v Únii, vrátane hlasovacích práv.Rovnako každý štát, ktorý sa chcestať členským štátom Európskej únie, mus ítieto hodnoty dodržiavať. Hodnoty EÚ slúžili práve ako základné podmienky, ktoré musia dodržiavať štáty usilujúce sa o členstvo v EÚ.“

Takže prečo pánom z EU nevadí, že Ukrajina ako signatár asociačnej dohody s EU a adept na vstup do EU tieto hodnoty nielenže neuznáva, ale dokonca ich potláča a kruto trestá každého, kto má odlišný názor a nebojí sa ho verejne prejaviť? Ako je možné, že toto nikomu neprekáža? Ale na dvojaký meter sme si už v EU akosi zvykli. Situácie sa posudzujú podľa toho ako sa to komu v EU hodí. Najlepším príkladom bude asi Kosovo. Tu nemala EU s odtrhnutím Kosova od Srbska ani ten najmenší problém a hneď niekoľko krajín uznalo jeho nezávislosť na najvyššej úrovni.

Ale ako som uviedol v úvode, pozrime sa na fakty.

Fakt je, že Ukrajinu nenapadla, žiadna cudzia armáda. Nikto jej nevyhlásil vojnu. Naopak, Ukrajina sama vyhlásila vojnu ruskyhovoriacemu obyvateľstvu na juhovýchode svojej krajiny, pretože tamojší obyvatelia si dovolili vysloviť nesúhlas s tým, čo sa udialo v Kyjeve.

Ďalší fakt je určite ten, že teraz sa na Ukrajine žije horšie ako tomu bolo pred 2 rokmi. Zhoršila sa bezpečnostná situácia, ekonomika sa prepadla, ceny stúpli a stúpajú. O tom, že sa po celej krajine pohybujú nikým nekontrolované, ozbrojené skupiny v podobe Pravého sektora asi nemusím veľa hovoriť. Stačí si spomenúť na nedávne udalosti v Mukačeve.

Jednoducho, Ukrajinci si za všetko toto môžu sami. Sami zvrhli svojho prezidenta, sami si zvolili nového a aj nový parlament, sami rozpútali vojnu na svojom území. O tom, že v tom mohli mať prsty EU a USA polemizovať nechcem, pretože Ukrajinci by mali mať dostatok súdnosti, aby dokázali zvážiť dôsledky svojho konania. Obviňovať zo svojej nelichotivej situácie Rusko, Kusturicu alebo Gerarda Deparieu, ktorým zakázali vstup na svoje územie a zakázali vysielanie ich filmov je predsa také ukrajinské. A najviac ma na tom desí fakt, že EU je pripravená do celého tohto ukrajinského cirkusu nalievať peniaze v podobe pôžičiek a úverov. Ako keby nestačilo jedno Grécko.

Takže ak bolo cieľom prevratu zhoršenie životnej úrovne, bezpečnosti a nárast cien, mohli o to jednoducho požiadať pred 2 rokmi bývalého ukrajinského prezidenta Janukoviča. Myslím, že by im vyhovel a obišlo by sa to bez vojny a zbytočných strát na životoch.

Sputnik V a jeho STK

09.04.2021

Sputnik V a jeho STK Po niekoľkých rokoch som sa znova rozhodol vyjadriť sa k tomu, čo sa tu deje posledných pár mesiacov. Konkrétne by som chcel vyjadriť svoj názor k toľko diskutovanému Sputniku a ozrejmiť to, čo sa okolo toho deje aj tým menej chápavým. Predstavte si, že si kúpite v zahraničí auto. Dávno ste o ňom snívali, chceli ste iba túto značku a žiadnu inú, [...]

Neobyčajne obyčajný život v Rusku – 7. časť

20.09.2017

Naposledy som sa ospravedlnil s tým, že odlietam domov na Slovensko a odmlčím sa na asi tak 2 týždne. No napokon ako vidíte z toho boli 3 mesiace. Ale som späť a pre všetkých, ktorí si radi prečítali moje blogy tu mám pokračovanie. Ako som sľúbil jednému z čitateľov, ktorý chcel vedieť ako je to v Rusku s alkoholom, dnes si napíšeme niečo práve o tomto, nazval by som [...]

Neobyčajne obyčajný život v Rusku – 6. časť

19.06.2017

Takže dnes by som sa Vám pokúsil napísať niečo o tom, čo ma v Rusku zaujalo, prekvapilo, možno až šokovalo. Vyberiem niekoľko situácii alebo príkladov z tej pozitívnej roviny a niekoľko z negatívnej. Tu musím podotknúť, že sa jedná o moje subjektívne pocity a v žiadnom prípade si nedovolím tvrdiť, že všetko čo tu popíšem sa automaticky vzťahuje na celé Rusko alebo [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 60372x
Priemerná čítanosť článkov: 6708x

Autor blogu

Kategórie